KKMloggatransparent

Kör och gitarr

Vid höstens första konsert presenterar vi ett varierat program där texter och tonsättare knyter an till Spanien - språket, historien och kulturen - med musik för kör och gitarr in­spi­rerad av spansk poesi.

Förutom verk  av Martin Bagge, Einojuhani Rautavaara och Eric Whitacre till texter av Federico Garcia Lorca, framförs musik av bl.a. Manuel de Falla, Javier Busto, den kubanska tonsättaren Roberto Valera och givetvis kröns konserten med Mario Castel­nuovo-Tedescos mästerverk för kör och gitarr, Romancero Gitano.
 

 

Vi är mycket glada att få presentera Mats Bergström som gitarrsolist vid den här kon­ser­ten. Kören och Mats kommer att sjunga och spela både separat och tillsammans och allt kan avnjutas i den forna Skepps­holms­kyrkan - som numera bär namnet Eric Ericsonhallen.

Foto: Bengt Magnusson Foto: Bengt Magnusson

Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter exa­men från Kungl. Musik­högskolan i hem­sta­den, ett läsår i London och de­but­konsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års stu­dier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medve­ten in­riktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemble­musiker.
 

Inom ramen för BBC Proms 2011 gjorde han succé i Royal Albert Hall med Electric Counterpoint av Steve Reich. Året därpå utkom hans inspelning av samma verk på CD och Blu-ray. I hans diskografi märks även Schuberts Die schöne Müllerin med Olle Persson (Caprice), My Love med Malena Ernman (BIS), Sånger utan ord med Georg Riedel (Naxos), Tárrega: Guitar Music (Naxos) samt Dadodado (Mats Bergström Musik).
 

Under de senaste konsertsäsongerna har uppdrag med Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Modern, London Sinfonietta, Barcelona 216, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman fört honom till Wiener Musikverein, Berliner Philharmonie, Royal Festival Hall (London), Teatro Colón (Buenos Aires) Théâtre du Châtelet (Paris) och Dalhalla (Rättvik). Han har också presen­terat sin tolkning av Bachs samlade verk för soloviolin, Sei Solo, i Kulturhuset i Ytterjärna.

 

Mats Bergström är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 för­länades han medaljen Litteris et Artibus.

Länk till konsert- och biljettinformation

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

-

Senaste nyheter