KKMloggatransparent

”Mycket väsen för ingenting”

William Shakespeares texter är universella. De är översatta till många språk och de berör oss vilken tid och vilket samhälle vi än lever i. "Att vara eller icke vara" och andra Shake-spearecitat kan höras över hela världen och många vet faktiskt från vem citaten kommer. I år är det 450 år sedan den moderna världens största dramatiker föddes.

I Shakespeares texter finns ett levande, målande och bestående material som många tonsättare har låtit sig inspireras av. Shakespeare använder orden som färger. Han målar med kraftiga penseldrag, starka kontraster men med lätt hand och en musikalitet som fått tonsättare genom århundradena att fångas av hans magi och rika bildspråk. Under konserten är det vårt mål att skapa levande konst av dessa beståndsdelar.

Texterna är i huvudsak hämtade från pjäser eller sonetter. De skildrar ett förlopp eller ett tema som ger ett sammanhang och ytterligare dimensioner ur vilka tonsättaren utvecklar sin tolkning.

Som recitatör medverkar skådespelaren Björn Granath, just nu aktuell i Dramatens uppsättning av Richard III. Han sätter texterna i ett sammanhang och delar även med sig av personliga minnen från Shakespeareuppsättningar.

Vid den här konserten bjuder vi på musikaliska Shakespeare-tolkningar av Jaakko Mäntyjärvi, Ralph Vaughan Williams, Nils Lindberg, Lars-Johan Werle och många fler. Texterna kommer bland annat från Macbeth, En midsommarnattsdröm och Stormen.

Vi hoppas att Ni också vill delta i
denna musikaliska hyllning till 
William Shakespeare!

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter